KIRBY: Raise your hand if you know the answers

People have an annoying habit of remembering things they shouldn’t.

 

— Christopher Paolini

^

It’s a holiday weekend. Time to think great thoughts, plan great deeds and … take this Augusta history quiz.

1. In July 1936, Augusta’s Spec Towns was cheered in his hometown for selection to:

(A). Play “Beau” in the Gone With The Wind movie, (B). Play football for the Chicago Bears, (C). Compete in track for the U.S. Olympics team in Berlin or (D). Take a Supreme Court seat.

2. In July 1921 Augusta dedicated a Hero Grove of trees on Central Avenue to commemorate those who died in: (A). The Korean War, (B). The Civil War, (C). World War II or (D). World War I.

3. In July 1929 Augusta church leaders denounced legislation that would allow this on Sunday: (A) Beer sales, (B) Baseball games, (C) Banjos or (D) Dominoes.

4. In May 1781, American Patriots used this tactic to defeat the British holed up in a fort at the site of today’s St. Paul’s Church.

(A) Giant log tower filled with dirt (B) Two guys dressed in a horse costume (C) Really loud, annoying drumbeats. (D) A fake letter from King George ordering surrender

5. In October 1960, Arizona Sen. Barry Gold­water came to a Republican rally at Augusta’s Southgate Plaza where he called a well-known Southern Democrat a “counterfeit Confederate.”

Who was he talking about? (A). Strom Thurmond (B). Lyndon Johnson (C). Herman Talmadge (D). Jimmy Carter

6. In October 1933, the Richmond County school board approved this economic measure during the Great Depression.

(A). Turned off school air conditioners (B). Fired all married female teachers. (C). Shut down buses, making all students walk. (D). Ended dessert for school lunches

7. In October 1950, the highlight of the Exchange Club Fair was: (A). Lawrence Welk accordion competition. (B). Demonstration of a television set. (C). “Biggest Tomato” comes in at 29 pounds. (D.) “Snake Woman” bitten by reptile companion

8. On April 15, 1888, The Augusta Chronicle printed this for the first time: (A). An editorial cartoon. (B). A baseball game box score. (C). A weather forecast. (D). Bill Kirby’s column.

9. H.H. Parkyn, a bugler in the Clinch Rifles, was the first Augusta casualty of the Civil War. The cause of his death was reported June 2, 1861, as: (A). Snakebite. (B). Bayonet. (C). Gunfire. (D). Sabre slash.

10. In June 1962, Georgia gubernatorial candidate Carl Sanders said he was “delighted” when this longtime politician endorsed his opponent.

“I was afraid he was gonna endorse me,” Sanders joked about: (A). Herman Talmadge. (B). Gene Talmadge. (C). Rich­ard Russell. (D). Roy Harris.

How did you do? I hope you didn’t select 8D.

^

The answers: 1C, 2D, 3B, 4A, 5B, 6B, 7B, 8A, 9A, 10D

^

Reach Bill Kirby

at bill.kirby@augustachronicle.com

 

More

Sat, 01/20/2018 - 21:01

Families enjoy Fun Fest at Futurity